actueel     |     werken bij kvt     |    Nederlands  English    
             
  Koninklijke Van Twist   Home      Producten      Service en onderhoud     Onderdelen     Contact    
             
       
  Telefoonnummer
   
   
     
 

Droogteperiode vormt nog geen risico voor stroomnet

 
     
       
   
     
  Ondanks dreigend watertekort hoeven we niet te vrezen voor stroomstoringen  
     
       
            
    "We hebben sinds 2003 niet zo'n mooie zomer meer gehad. Ik weet het nog heel goed want die zomer moest ik veel lassen bij een vorige werkgever, dat betekent in 35 graden met volledig pak en masker aan boven de metaalspetters hangen" vertelt onze Accountmanager Power Solutions Caroline terloops. Daarmee heeft zij ook gelijk wel een bekend jaar te pakken: in 2003 heerste een vergelijkbare hittegolf waarbij de stroomtoevoer van het net in gevaar leek te komen. Moeten we ons zorgen maken om stroomstoringen als een gevolg van de droogteperiode?

Vrees voor stroomstoringen bij watertekort


In 2003 zijn de storingen in het net voorspeld vanwege een dreigend watertekort. De energiecentrales zouden te maken krijgen met koelwaterproblemen waarschuwde Tennet. De gebruikers waren opgeroepen om het stroomverbruik te beperken. Een bedrijf heeft hier zelfs gehoor aan gegeven door haar noodstroominstallatie bij te laten springen. Een nobele inspanning, maar niet iets wat zomaar meer kan met de huidige SCIOS wet- en regelgeving.

Klimaatverandering zorgt voor meer hittegolven


Droogteperiodes zoals deze gaan we ook alleen maar vaker meemaken vanwege de klimaatverandering. Dat zou ook meer stroomstoringen betekenen, zo waarschuwde milieu-onderzoeker Paul Behrens in het blad Nature Energy vorig jaar. De productie van elektriciteit vergt enorme hoeveelheden water om te koelen. Zonder genoeg water of te warm water zal de productie mogelijk problemen ondervinden. In 2030 zal het aantal gebieden met een kwetsbaar energienetwerk sterk toegenomen zijn volgens Behrens.

Toch is de situatie momenteel wel degelijk anders dan in 2003 en dreigt er ondanks de vergelijkbare hitte geen stroomtekort volgens het Rijkswaterstaat. De afstand die het water moet afleggen is veel kleiner omdat de energiecentrales veel dichter bij de zee gevestigd zijn dan in 2003. Bovendien zijn er ook duurzame ontwikkelingen geweest zoals meer zonnepanelen en hebben we betere bindingen met het buitenland om eventueel stroom in te kopen.

Wij nemen liever het zekere voor het onzekere. De aanhoudende hitte zal nu misschien niet voor meer problemen zorgen, de toekomst van het net blijft onzeker met het stijgende elektraverbruik en de klimaatverandering. Met een goed onderhouden noodstroominstallatie bent u altijd voorbereid op een onverwachte dip of uitval van het net.

Kunt u vertrouwen op uw noodstroomvoorziening? Onze noodstroomspecialisten adviseren u graag!

               heatwave
 
 

Koninklijke Van Twist
   
Lees meer Alle nieuwsberichten
Lees meer Contact
 

   
            
                       
    Snelle links   Bezoek ook onze websites over:     Contact    
                       
   
Dieselmotoren
Generatorsets
Scheepsmotoren
Kwaliteit
Downloads
Begrippenlijst
 
Mobiele generatoren
Gasgeneratorsets
KVT-lichtmasten
 
Noodstroomonderhoud
Gyrostabilisatie
   
Locatie Keerweer 62
  3316 KA Dordrecht
Telefoonnummer +31(0)78 - 632 66 00
Mail info@kvt.nl
   
Linkedin Blijf op de hoogte!
   
              Driehoek Driehoek      
         
    © Koninklijke Van Twist   |   Disclaimer   |   Privacy   |   Inkoop- en verkoopvoorwaarden   |   Webdesign: Devaca